fotki 020 (2)
Polecam babkę czekoladową nie tylko na święta z gęstym jogurtem greckim..

PRODUKTY:
Składniki:

125 g masła
3/4 szklanki cukru do wypieków
3 jajka
1 szklanka kremowego jogurtu greckiego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiewamy i mieszamy.

Masło i cukier ucieramy mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijamy po jedndym jajka, cały czas ucierając. Mąkę dodajemy na zmianę z jogurtem, miksujujemy tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem.

Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Ciasto przekładamy do formy fi 20.

Pieczemy w temperaturze 160ºC przez 45 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, przestudzamy w foremce .z której wyjmujemy na talerz lub kratkę .Przestudzoną polewamy polewą czekoladową..

(Odwiedzono 65 razy, 1 wizyt dzisiaj)