babka-parzona-cytrynowa
Przedstawiam Wam przepis na pyszną babkę

PRODUKTY:
4 JAJKA
1 SZKLAKA MĄKI PSZENNEJ
1 SZKLANKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
3/4 SZKLANKI CUKRU
200 GRAM GORĄCEGO STOPIONEGO MASŁA
1 CYTRYNA-SOK
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
AROMAT WANILIOWY
FORMA Z KOMINEM 22-24 CM POSMAROWANA TŁUSZCZEM I WYSYPANA BUŁKĄ TARTĄ

WYKONANIE.
MĄKI MIESZAMY RAZEM WRAZ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA.BIAŁKA UBIJAMY Z ODROBINĄ SOLI A SZTYWNO.DODAJEMY PO TROCHĘ CUKIER ORAZ ZÓŁTKA .UBIJAMY RAZEM OKOŁO 8 MINUT.DODAJEMY ZMIESZANE MĄKI Z PROSZKIEM PO TROCHĘ.DOKŁADNIE MIESZAJĄC.NASTĘPNIE DODAJEMY GORĄCE MASŁO.SOK Z CYTRYNY ORAZ AROMAT.MIESZAMY RAZEM.
PRZEKŁADAMY DO FORMY.PIECZEMY OKOŁO 50 MINUT W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO 170 STOPNI.
OPRÓSZAMY CUKREM PUDREM LUB POLEWAMY POLEWĄ.

(Odwiedzono 146 razy, 1 wizyt dzisiaj)