fotki 038
fotki 029
U mnie dzisiaj kajmankowo 🙂 ..Polecam babkę z kajmakiem..Zbliżają się święta postanowiłam zrobić babę inną od tradycyjnych..Jest bardzo smaczna ..Jakiś czas temu znalazłam przepis na forum Cin Cin..

Składniki:
120 g masła
120 g cukru
12o ml mleka
250 g mąki pszennej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku)
orzechy u mnie włoskie prażone na patelni
polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady)

Wykonanie:

Jajka z cukrem mieszamy na puszystą masę.
W osobnej misce miksujemy lub ucieramy masło, dodajemy powoli kogel mogel ..
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami na zmianę z mlekiem. dodajemy do ciasta, miksując.
Na końcu dodajemy 3/4 puszki mleka skondensowanego.resztę zachowujemy na polewę. Całość miksujemy.
Do natłuszczonej formy do babek przelewamy ciasto. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 stopni do suchości patyka.
Upieczone i wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Resztę kajmaku podgrzewamy w puszce w garnku z wodą, lub dodajemy odrobinę mleka jeżeli masa jest zbyt gęsta. Półpłynną masą polewamy ciasto. Podobnie roztapiamy czekoladę . Posypujemy drobno posiekanymi orzechami bezpośrednio na polewę kajmakową. Całość zaś zdobimy polewą czekoladową ..

(Odwiedzono 195 razy, 1 wizyt dzisiaj)