20161010_162839
Klasyka polskiej kuchni ..U mnie w domu chętnie zjadana przez męża a syna mniej chętnie ..
Podaje ją z sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym..
Smaczna jeszcze bardziej jest na drugi dzień podsmażana i podana z gulaszem ..

Składniki (na blaszkę fi 18 cm):

– 2 kg ziemniaków
– 2 jajka
– dwie cebule
– 30 dag kiełbasy
– 15 dag wędzonego boczku
– 2 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 ząbki czosnku
– sól, mielony pieprz ( 1/4 łyżeczki), majeranek (półtorej łyżeczki), szczypta ostrej papryki
– 2 łyżki oleju
– masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Ziemniaki i jedną cebulę ścieramy na tarce lub przy pomocy robota. Odlewamy nieco powstałego płynu. Dodajemy roztrzepane widelcem jajka i przyprawy.Podsmażoną cebulkę z kiełbasą i boczkiem, pod koniec dodajemy czosnek i krótko razem smażymy. Dodajemy do masy, mieszamy wszystko. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Blaszkę wysmarowujemy masłem lub wykładamy folią aluminiową i wlewamy masę ziemniaczaną. Pieczemy ok. półtorej godziny. Pierwszego dnia babka jest dość miękka, drugiego dnia daje się ładnie kroić w plastry.

(Odwiedzono 1 090 razy, 1 wizyt dzisiaj)