W sumie robię biszkopty na dwa sposoby..Ten wyrasta jak „głupi” i nigdy nie opada..
Produkty
biszkopt:
2 szklanki mąki
8 jajek
1/2 szklanki cukru
8 łyżek oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy/opcjonalnie/
Wykonanie:
biszkopt:
Jajka rozdzielamy…i z białek z odrobiną soli ubijamy pianę ..Do piany dodajemy po jednym żółtku oraz po trochę cukru ..Wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy ale nie robotem..delikatnie ale dokładnie …Na końcu wlewamy oliwę po trochę i olejek wszystko razem dokładnie mieszając..
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut..
(Odwiedzono: 112 razy, wizyt w ciągu ostatnich 24 godzin: 0)
Ekstra, przyda się!
polecam serdecznie 🙂
To oliwę czy olej? Bo to znaczna różnica.
olej ..pomyliłam się 🙂
A czy jak dodajemy do piany zoltka i cukier,to tez mieszamy lyzka,nie robotem?
Mieszamy łyżką dopiero jak dodajemy mąkę z proszkiem ..A żółtka i cukier ubijamy z pianą robotem .