Wszyscy go lubimy ale nie każdy wie jak go przyrządzić by był smaczny ..Niestety sam proces gotowania to pestka ale pózniej należy obrać z łupinki..Ale mimo tej niedogodności robię kilka razy do roku ..Po prostu uwielbiam bób..

Składniki:
0.5 kg bobu/ja użyłam mrożonego pora roku zima 🙂 /
0.5 ostrej papryczki
6 ząbków czosnku
1 spora cebula lub dwie cebule
garść posiekanego koperku/ja niestey nie miałam ale warto dodać /
3 czubate łyżki masła lub margaryny
sól do smaku

Wykonanie:

Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty od zagotowania. Zgodnie z preferencjami smakowymi możecie gotować dłużej lub krócej, dowolnie!
Na patelni podsmażamy poszatkowaną bardzo drobno cebulę.którą solimy…
Z papryki usuwam gniazda nasienne, następnie kroimy w kawałki.
Czosnek obieramy z łupin i miażdżymy wyciskaczem lub rozcieramy nożem na desce.
Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek, paprykę i dusimy około minuty. Dodajemy pokrojony koperek.
Ugotowany bób odcedzamy na sicie i lekko przelewam zimną wodą… Obieramy go z łupin do salaterki i polewamy sosem na bazie masła, czosnku, papryki i koperku ..
Banalnie proste a jakie smaczne 🙂

(Odwiedzono 361 razy, 1 wizyt dzisiaj)