Niby proste ,ale jednak trzeba znać kilka tajników by ugotować smaczny bób.Danie z bobu jest tak wartościowe i smaczne ,że u mnie w domu często gości jako dodatek do obiadu.

Składniki:
1 kg bobu
3 litry wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
½ pęczka koperku
1 łyżka oleju lub masła

Wykonanie:
Zagotowuję wodę w garnku. Gdy wrze, wsypuję sól, cukier, olej lub masło, wkładam koper, mieszam i przekładam bób.
Bób gotuję bez pokrywki, od zagotowania od 2-20 minut. Wyławiaj co chwilę po 2 ziarnka bobu i próbuj, czy taka konsystencja pasuje Tobie najbardziej. To najlepszy sposób aby dobrać jego chrupkość do swoich upodobań smakowych. A gdyby ciebie zapytał ktoś – Bób jak gotować – co byś odpowiedział/a?

(Odwiedzono 327 razy, 1 wizyt dzisiaj)