fotki 002 (3)

Polecam ciasto chałwowe bez pieczenia ..wymaga trochę zachodu ale efekt jest zniewalający..

fotki 030 (2)

Pokaże dokładnie etapy wykonywania ciasta ..

Składniki:
masa
najlepiej 2 porcje budyniu własnej robotyhttp://www.ugotujmycos.pl/budyn-waniliowy/ lub 2 kupne budynie śmietankowe
kostka masła
150 g chałwy
fotki-0073

dodatkowo
2 duże paczki herbatników
słoik powideł śliwkowych
pół szklanki śmietany 30%
1 serek mascarpone
1/2 soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru
wiórki czekoladowe lub 1/2 czekolady startej na tarce

Wykonanie:
Budynie gotujemy według przepisuhttp://www.ugotujmycos.pl/budyn-waniliowy/ lub opakowaniu na torebce. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Masło wyjmujemy nieco wczesniej z lodówki by nie było za twarde jednosześnie nie za miękkie . Masło dokładnie ucieramy ja w makutrze ,ale można mikserem ,jak już jest dobrze utarte dodajemy po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą chałwę na tarce o grubych oczkach.

fotki 018

Herbatniki wyłożyć na dno brytfanki,

fotki 023

przykrywamy cienką warstwą powideł .

fotki 027

Na powidła smarujemy masę chałowej.

fotki 029

Wykładamy herbatniki,

fotki 030 (2)

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem ,dodajemy serek mascarpone ,sok z cytryny i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.rozprowadzamy masę . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem posypujemy wiórkami czekoladowymi lub startą czekoladą..
Przepis na blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm

(Odwiedzono 6 431 razy, 1 wizyt dzisiaj)