fotki 011
fotki 044

Ze względu na duże ostatnio zainteresowanie ciastem bez pieczenia..chciałam zaproponować przepis na ciasto adwokat..Masa może oprócz tego ciasta być także wykorzystywana do przekładani biszkoptów lub tortów..
Dla mnie połaczenie masy budyniowej z adwokatem rewelacja 🙂

Składniki:

masa adwokatowa

700 ml mleka
1 szkl. cukru
1/2 cukru wanilinowego
2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200 g miękkiego masła
180 ml likieru “Adwokat”
ponadto:

herbatniki kakaowe ok. 500g

Sposób wykonania:

Połowę mleka i cukier zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem wanilinowym, następnie dodajemy obydwie mąki i pozostałe mleko. Wszystko dokładnie zmiksowujemy tak, by nie było grudek. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy, chwilę gotujemy. Budyń przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy do białości ,następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając.

Do masy budyniowej ostrożnie wlewamy adwokata i cały czas ucierając .Jeżeli ucieramy mikserem możemy na mniejszych obrotach i tylko do połączenia składników.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników,można ułożyć 2 lub 3 warstwy.
Krem dzielimy na pół. Jedną połowę wykłądamy na pierwszą warstwę herbatników. Drugą na drugą warstwę .

Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakao.

Smacznego..

(Odwiedzono 909 razy, 1 wizyt dzisiaj)