Eksperymenty to moja specjalność.Raz wychodzą lepiej raz gorzej 🙂 .Polecam ciasto lekkie ale zaraz niewiarygodnie smaczne .Mój syn określił je za wyborne. Ja wykonałam z owoców jakie miałam w domu.Ale zamiast winogrona można dać maliny,porzeczki,brzoskwinie ,agrest .Natomiast gotując galaretkę z owocem jest o wiele smaczniejsza pamiętajcie jednak że jak robicie galaretkę np.malinową należy dosypać malin.Brzoskwiniową brzoskwiń itd. 🙂
Składniki: na blachę o wymiarach 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia
I masa:
2 duże jogurty greckie
1 kostka/200 g/masła
2-3 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki czekoladowego cappuccino
6 kostek gorzkiej czekolady
1 śnieżka do ubijania
ponadto ciastka herbatniki około 300 g
wykonanie:
masło średni miękkie rozkręcamy robotem,dodajemy po łyżce jogurtu. Nastepnie dodajemy śnieżkę i dalej mieszamy robotem aż masa stanie się gęsta.na koniec dodajemy cukier puder ,cappuccino i startą na dużych oczkach czekoladę .Delikatnie mieszamy szpatułką.
Na blachę wyłożoną papierem i poukładanymi ciastkami przekładamy I masę przykrywamy ją ciastkami i wkładamy do lodówki.
II masa:
2 serki mascarpone
1 duży jogurt grecki
1 galaretka cytrynowa
2-3 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka winogrona lub innego owcu
wykonanie:
Gotujemy wcześniej galaretkę z 1 szklanką wody.Odstawiamy do wystygnięcia i momentu tężenia się.Jak galaretka zaczyna tężeć do misy przekładamy serki oraz jogurt i mieszamy ,Wlewamy cały czas mieszając tężejącą galaretkę oraz cukier/po prostu do smaku/,ja dodałam jeszcze sok z cytryny by była bardziej kwaśna .wsypujemy winogrono i delikatnie mieszamy.
Na wyłożone warstwy kładziemy masę II ,wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
warstwa górna:
2 galaretki jagodowe
garść jagód
wykonanie:
do garnka wlewamy 3 szklanki wody dodajemy jagody lub inne owoce i w momencie jak zaczyna się gotować odstawiamy i wsypujemy galaretki .Od czasu do czasu mieszamy.Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki by się szybciej stężała.Tężejącą galaretkę delikatnie łyżką przekładamy na ciasto.Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Prosty, smaczny przepis. Lubię to!
🙂