fotki 032
Wyczytałam w internecie przepis na chatkę Puchatka lub Baby Jagi..Nigdy wcześniej nie robiłam takiego ciasta..a że nie przepadam za sernikiem na zimno zrobiłam na swoją nutę i wyszedł przepysznie 🙂 ..

Składniki:
2 paczki herbatników około 400 g
krem:
1.5 kostki masła
2 jajka
1 szklanka cukru
sok z pół cytryny
skórka otarta z cytryny.
2 banany..
polewa:
1 czekolada słodka i gorzka + kawałek masła

orzechy do posypania

wykonanie kremu:
cukier gotujemy w garnku wraz z odrobiną wody aż do momentu pojawienia sie tkz piórka ..jednak należy uważać by nie zaczął sie karmelizować .do ubitych białek małym strumieniem wlewamy syrop cały czas ubijając..Wkładamy do zimnej wody ubijamy do całkowitego wystudzenia ..
fotki-004 (1)
Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny .mieszamy plastikową szpatułką..
Masło rozcieramy z żółtkiem na gładką masę i dodajemy po łyżce pany z białek aż do wyczerpania ..
fotki-0073
Herbatniki układamy na folii a na to cienką warstwę kremu..
fotki 016
Nastepnie nakładamy następną warstwę kremu a w środek dajemy banana..
fotki 018
na boczną cześć dajemy następną warstwę ciastek ..łączymy do góry w kształcie trójkąta lub chatki jak kto woli 🙂 ..
Wykonujemy polewę: tzn .łamiemy czekoladę na kostki dodajemy łyżkę masła i wkładamy do mikrofali na 2 minuty..Po wyciągnięciu rozbełtujemy mątewką na jednolitą masę .
fotki 021

Smarujemy nią ciasto ..posypujemy orzechami ..Pozostawiamy do stężenia..wstawiamy o lodówki na kilka godzin..

fotki 030

(Odwiedzono 769 razy, 1 wizyt dzisiaj)