fotki 020
Ciasto czekoladowe robię od dawna i często..U mnie w domu zawsze na nie znajdą się amatorzy 🙂 ..Postanowiłam niemniej trochę wzbogacić przepis i dodałam gruszki ..a Gruszka i czekolada to jest to..

SKŁADNIKI:
Blaszka 25×14 cm

3 łyżki kakao
10 DAG CUKRU+ 10 dag cukru do ucierania
1 SZKLANKI KREMÓWKI
200 g MASŁA
3 JAJA
26 DAG MĄKI PSZENNEJ/2 szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia+ 1 łyżeczka sody oczyszczonej..
słoik gruszek marynowanych

WYKONANIE:
DO RONDLA WLEWAMY ŚMIETANĘ 10 DAG CUKRU I KAKAO.UBIJAMY RÓZGĄ .WSTAWIAMY NA PALNIK I CAŁY CZAS MIESZAJĄC ZAGOTOWUJEMY.WSTAWIAMY DO ZIMNIEJ WODY WYSTUDZAJĄC .

MASŁO UCIERAMY Z CUKREM NA GŁADKIE AŻ ZACZNIE STRZELAĆ.DODAJEMY PO JEDNYM JAJKU.NASTĘPNIE WSYPUJEMY PO TROCHĘ MĄKI WYMIESZANEJ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I SODA..
WLEWAMY WYSTUDZONĄ masę po trochę do masła ucierając .DO CAŁKOWITEGO POŁĄCZENIA SIĘ .
Na dno formy układamy odsączone gruszki..

fotki 002 (5)

CIASTO PRZELEWAMY DO PRZYGOTOWANEJ FORMY .WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA NAGRZANEGO DO 170 STOPNI 50 MINUT.tzn..do suchości patyka..
Po wystudzeniu polecamy polewą i posypujemy wiórkami albo orzechami..

Polewa do ciast

ciasto-czekoladowe

(Odwiedzono 97 razy, 1 wizyt dzisiaj)