2015-05-21 17.21.01
2015-05-21 17.17.44
Polecam przepis na placek drożdżowy z rabarbarem z pianką budyniową..Kwaskowatość rabarbaru w połączeniu ze słodkością pianki i maślanej kruszonki daje rewelacyjny efekt.. Polecam 🙂

Produkty:
ciasto drożdżowe:
2.5 szklanki przesianej mąki pszennej
5 żółtek
3/4 szklanki mleka lekko podgrzanego
30 dag drożdży
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
szczypta soli
owoce:
1 kg rabarbaru
5 łyżek cukru
pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
kruszonka:
100 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego

WYKONANIE:

Masło stapiamy i ostudzamy do temperatury pokojowej..wykonujemy rozczyn z drożdży tzn drożdże mieszamy z łyżką cukru ,dolewamy wody i mąki do konsystencji gęstej śmietany.odstawiamy do wyrośnięcia..
Pozostała mąkę przesiewamy do miski dodajemy resztę cukru ,cukier wanilinowy,szczyptę soli,żółtka , stopione masło oraz rozczyn..Wyrabiamy ciasto aż będzie jędrne i jednolite..w razie potrzeby dodajemy troche mąki by nie było zbyt kleiste..na blachę o wymiarze 25×40 cm smarujemy masłem lub olejem albo wykładamy papierem do pieczenia..dajemy cisto rozwałkowujemy ,przykrywamy ściereczką lnianą,odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia…
W między czasie rabarbar obieramy ze skórki,kroimy w paski o długości 1 cm ,przesypujemy cukrem,odstawiamy na 40 minut..aż będą miękkie i wypuszczą sok…
Mąkę na kruszonkę przesiewamy do miski dodajemy cukier ,cukier wanilinowy oraz masło pokrojone w kostkę..zagniatamy aż będą powstawać okruchy..Odstawiamy do lodówki..
Po godzinie ubijamy pianę z białek z odrobiną soli,dodajemy cukier wymieszany z cukrem wanilinowym az do rozpuszczenia cukru..wlewamy cienkim strumieniem olej..na końcu dodajemy budyń..dokładnie mieszając ..do uzyskanie jednolitej konsystencji..
Na wyrośnięte ciasto wkładamy odsączony rabarbar.,na kóry kładziemy pianę ,na koniec dajemy okruchy..
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut..z funkcją grzania góra-dół..
Ciasto można posypać cukrem pudrem..

Spróbujcie a będziecie wracali do tego przepisu 🙂

(Odwiedzono 112 razy, 1 wizyt dzisiaj)