20161203_143633
Ciasto z jabłkami na cieście francuskim; Sam przepis pochodzi z Francji. Delikatny, wilgotny, bardzo smaczny, z nutą rumową i dużą ilością jabłek. Przepyszne! Mimo, że ciasto proste i z podstawowych składników, czuć w nim francuską elegancję . Świetnie się przechowuje przez kilka dni, to jedno z tych ciast, które długo utrzymują świeżość.

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jabłka
3 duże jajka
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka olejku rumowego
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki cynamonu
200 g masła, roztopionego i przestudzonego

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia .cynamon.przesiać, odłożyć.

Jabłka (jędrne i kwaśne) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą 2 – 2,5 cm kostkę.

W misie miksera umieszczamy jajka i cukier i cukier waniliowy. Roztrzepujemy, tylko do połączenia i ubicia (dosłownie przez chwilę) do otrzymania jednolitej mieszaniny ktora lekko jest spienionia – nie ubijamy do puszystości. Dodajemy olejek rumowy miksujemy. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, następnie przesiane suche składniki i wszystko mieszamy szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników.Na końcu mieszamy z kawałkami jabłek, by były pokryte ciastem.

Ciasto przekładamy do formy o średnicy 28 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z pieca Podajemy wystudzone lub ciepłe, z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego

(Odwiedzono 942 razy, 1 wizyt dzisiaj)