fotki 013
fotki 007
fotki 001
U mnie w domu jabłka królują ..uwielbiam ciasta z nimi ..Ten placek jest na prawdę prosty w wykonaniu a bardzo smaczny..Mam nadzieję ,że przypadnie Wam do gustu 🙂

Produkty
Ciasto:
– 450 g mąki pszennej
– 250 g masła
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 jajko + 2 żółtka
– 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie:
– 1,5 kg jabłek
– 2 słodzone budynie waniliowe
– 750 ml mleka
– 3 łyżki cukru + cukier waniliowy

Wykonanie
Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je (mniej-więcej 1/3 i 2/3). Mniejszy kawałek wsadzić do zamrażarki, a większym wylepić spód blachy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać lekko bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z owoców i wyłożyć obrane, pokrojone w kostkę i wymieszane z cukrem jabłka (nie ucierać ich na tarce!). Ugotować budyń (2 budynie na 750 ml mleka) i zalać nim jabłka. Pozostałe ciasto utrzeć na tarce i posypać nim wypełnienie. Jeśli ciasto będzie się ciężko ucierać, można je rozdrobnić palcami. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 min. Ostudzony jabłecznik posypać cukrem pudrem.

(Odwiedzono 865 razy, 1 wizyt dzisiaj)