Od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia tego ciasta .I jak je zrobiłam mogę powiedzieć cudo 🙂 . Lekko serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką wyszła na prawdę rewelacyjnie .A samo wykonanie jest nieskomplikowane .Przekonajcie się sami 🙂 .

Czas przygotowywania: do 40 minut
Czas chłodzenia: minimum 3 godziny
Ilość: blacha 25 x 20 cm -wykładamy papierem do pieczenia

Składniki na kokosowy spód i posypkę:

0,5 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki kostki masła – 50 g
1 łyżka cukru

Składniki na masę serową:

1000 g twarogu mielonego – u mnie z kubełka Piątnicy
3 galaretki cytrynowe
700 ml wrzątku
400 g śmietanki 30 %
1 śnieżka do ubijania

ponadto jasne herbatniki do wyłożenia dna blachy około 150 g

Wykonanie:

Wiórki, cukier i masło umieszczamy w małym rondelku lub na patelni. Podsmażamy kilka minut do zrumienienia wiórek.Cały czas mieszając by się nie przypaliły.
Odstaw do wystudzenia na kilka minut.

Galaretki cytrynowe zalewamy wrzątkiem (700 ml ). Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.

Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy herbatniki .

Ser umieszczamy w dużej misce i miksujemy na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę z śnieżką miksujemy na najwyższych obrotach, aż będzie całkiem sztywna. Przekładamy ją do miski z serem i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Masę serową przelewamy na blachę wyłożoną papierem i ciastkami .

Sernik umieszczamy w lodówce. Po godzinie możemy delikatnie posypać kruszonką z wiórek kokosowych. Odstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia ,najlepiej na całą noc.

Czas przygotowania

ok. 40 min

Czas chłodzenia

ok. 180 min

Poziom trudności

łatwy

Ilość porcji

??

tagi: placek

(Odwiedzono 3 029 razy, 1 wizyt dzisiaj)