Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Dziwna nazwa jak na ciasto. Skąd ta nazwa się wzięła, nie wiadomo. Prawdopodobnie od masa niby serowej, a tak naprawdę nie zawierająca sera . Klasyczna wersja jest biała i przypomina styropian. W każdym bądź razie ciasto smakuje jak sernik. Jest smaczne, lekkie, orzeźwiające i przede wszystkim tanie. Zamiast sera do jego przygotowania używamy jogurtu naturalnego lub owocowego, albo śmietany. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Produkty:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
3 szklanki mąki tortowej
250 g masła, zimnego
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:
5 białek
1 1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jogurty greckie (3×330 g)
2 budynie śmietankowego, proszek (2 x 40 g)
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli

DODATKOWO:
2 szklanki jagód
1 łyżeczka mąki pszennej
cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i siekamy nożem , siekaczką do ciasta kruchego lub jak ja tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy żółtka , sól i zagniatamy do momentu aż będzie miało konsystencję jak na okruchy. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Większą część wykładamy na dno formy /25 x 20 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę . Dodajemy stopniowo przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy. Następnie wsypujemy przesiany proszek budyniowy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy małymi porcjami jogurt oraz wiórki. Na surowe ciasto wylewamy masę jogurtową. Borówki lub inny owoc mieszamy z mąką i równomiernie wykładamy na masę. Delikatnie posypujemy pozostałą kruszonką . Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min do momentu zarumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

(Odwiedzono 837 razy, 1 wizyt dzisiaj)