20161204_132947
Obłędnie smaczne .łatwe w wykonaniu ciasto z kaszą manną i owocem..Jest mięciutkie.pyszne szczególnie smakuje tam gdzie są dzieci z niewielką ilością tłuszczu..

Składniki: na tortownicę fi 28 cm
4 duże jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
pół opakowania cukru wanilinowego (8 g)
10 dag roztopionego i schłodzonego masła
1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 1/2 szklanka mąki pszennej
1 1/2 szklanka kaszy manny
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
700 – 800 g różnych owoców

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kaszę i proszek do pieczenia – mieszamy, przesiewamy i odkładamy.

Jajka ubijamy wraz z(w całości) cukrem i cukier wanilinowy. aż do powstania jasnej i puszystej piany do podwojenia minimum swojej objętości. Powolną strużką wlewamy stopione i ostudzone masło, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane suche składniki, dzieląc na dwie części, na zmianę z kwaśną śmietaną. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, wyrównujemy. Owoce pokrojone wykładamy na ciasto, jeden kawałek obok drugiego.

Pieczemy w temperaturze 170 ºC przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, wystudzamy i lukrujemy.
Smacznego 🙂

(Odwiedzono 397 razy, 1 wizyt dzisiaj)