Uwielbiam ciasta z owocami i ciągle szukam nowych możliwości.Tym razem zrobiłam ciasto bananowo-borówkowe pod kołderką z piany kokosowej 🙂 .Zestawienie kokosu z bananami i borówkami daje niesamowitą ucztę dla podniebienia.Polecam .

Składniki:
Ciasto kruche blacha 25 x 20 cm

1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
230 g masła
5 żółtek
1 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżek zimnej wody

Pianka

230 g wiórków kokosowych
5 białek
180 ml śmietany 18 %
100 g cukru plus 2 łyżki

Dodatkowo:

4-5 łyżek kaszy manny
400 g borówki amerykańskiej lub jagód.porzeczki
3 banany

Wykonanie:
Przez sito do dużej miski przesiewamy: mąkę tortową, mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło, 5 żółtek, cukier puder oraz wodę. Zagniatamy ciasto /ja na początku robię to ugniatakiem do ziemniaków/ , dzielimy na dwie kulki 1/3 i 2/3 mniejszą kulkę wkładamy do zamrażarki natomiast większą do lodówki na 30 minut.
Śmietanę podgrzewamy w garnku z cukrem mieszając od czasu do czasu, nie zagotowujemy. Ściągamy z ognia. Dodajemy do śmietany i cukru wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia się składników. Studzimy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.na którym dajemy większą część ciasta, ciasto nakłuwamy widelcem.Banany kroimy w kawałki o grubości 0,5 mm i układamy ciasno na cieście na to dajemy umyte i osuszone borówki . Posypujemy kaszą manną by wchłonęła sok z owoców.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając 2 łyżki cukru. Na niskich obrotach ubijając białka z cukrem dodajemy porcjami kokosową masę. Gotową wylewamy ba owoce. Ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
Całość pieczemy przez 40 -50 minut w temperaturze 180*C

I co Wy na to 🙂

(Odwiedzono 600 razy, 1 wizyt dzisiaj)