Blog kulinarny to chyba jeden z najpopularniejszych gatunków bloga. Na pewno jest ogromne wzięcie na przepisy w necie. Chyba każdy szukał w nich kulinarnej inspiracji, pomysłu na obiad, czy porad jak ugotować dany posiłek. Ale to wcale nie znaczy, że pisanie bloga kulinarnego to taka łatwa sprawa. Kiedy pisać bloga kulinarnego? Gdy gotowanie sprawia Ci przyjemność, gdy masz “lekkie pióro”, gdy masz czym zrobić zdjęcie. Jak pisać ten rodzaj bloga? Szukaj swojego własnego stylu. Postaw na nieszablonowość i autentyczność. Utwórz zakładkę “O Mnie”, w której napiszesz o sobie i o tym jak zaczęła się Twoja przygoda z blogowaniem. Dzięki temu czytelnicy będą kojarzyć Twojego bloga z Tobą. Oprócz wymienienia w przepisie produktów i napisania jak wykonałaś dane danie napisz też parę słów od siebie o tym daniu np. jakąś historię z twojego życia z nim związaną. Zastanów się jakie chcesz mieć kategorię na swoim blogu. Zastanów się nad odpowiednią nazwą do swojego bloga. Nazwa będzie z Tobą prawdopodobnie przez cały czas blogowania, warto zatem, żeby była dobrze przemyślana, zapamiętywalna i oryginalna. Pamiętaj, że zdjęcia objęte są prawem autorskim, tak samo jak treść przepisu kulinarnego (nie kopiuj ich słowo w słowo z innych miejsc, napisz przepis własnymi słowami).

Kulinaria to niezwykle konkurencyjna dziedzina. Blogów kulinarnych jest cały ogrom. Poziom jest tu coraz wyższy. Nie jest łatwo dotrzeć do czytelników. Na swoim blogu kulinarnym będziesz też mogła zarabiać jeśli będziesz miała swoją domenę lub subdomenę na Bloggerze. Takie systemy jak Adsense oferują kody reklam do pobrania, które umieścisz na swojej stronie i oni będą ci płacić. Warto także pomyśleć o pozycjonowaniu swojej strony, żeby była jak najwyżej w wynikach wyszukiwania w wyszukiwarce internetowej np. Google. Dzięki temu będziesz miała wielu czytelników. Żeby mieć wielu czytelników należy także dodać bloga do agregatorów kulinarnych np. zmiksowani.pl, TargSmaku.pl, durszlak.pl, katalogsmakow.pl, myTaste.pl i innych. Trzeba się też zastanowić czy chcesz mieć bloga kulinarnego w domenie (np. ugotujmycos.pl) czy subdomienie (ugotujmycos.blogspot.com). Za pierwszą musisz zapłacić (z polską końcówką to około 100 zł na rok), druga opcja jest darmowa. Kiedy już będziesz mieć wiele przepisów na swojej stronie to możesz zgłosić ją do konkursu “Blog Roku” – organizowanego od 2005 roku przez portal Onet.pl, mającego na celu wyłonienie najlepszego polskojęzycznego blogu. Jest tam kategoria “Kulinarne”. Żeby utrzymać czytelników na swoim blogu to warto założyć fanpage na Facebooku. Po dodaniu nowego przepisu na swoim blogu dodajesz link do przepisu na swoim fanpage i czytelnicy widzą to w aktualnościach albo powiadomieniach i wchodzą na Twój przepis. Na facebooku są też grupy kulinarne do których warto dołączyć i dodawać linki przepisów z własnego blogu. Dzięki temu członkowie grupy staną się czytelnikami Twojego bloga. Poświęć też dziennie, przynajmniej kilkanaście minut, na pisanie komentarzy na innych blogach, zwłaszcza kulinarnych. To dobry sposób na zwrócenie uwagi i zwiększenie ruchu na swojej stronie. Życzę Ci, więc miłego blogowania 🙂

(Odwiedzono 103 razy, 1 wizyt dzisiaj)