221
Polecam przepis na dorsza smażonego wcześniej zamarynowanego..

Produkty:
1 dorsz na osobę
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
tymianek,pieprz świeżo zmielony,sól
olej
mąka do panierowania..

Wykonanie:
Dorsz po oczyszczeniu i umyciu,kładziemy na kawałek foli aluminiowej..na tyle dużej by pózniej ją w to zawinąć.nacieramy solą,pieprzem,czoskiem przecisniętym przez wyciskacz ,tymiankiem. Następnie skrapiamy cytryną również w środku ryby .na wierzch polewamy 2 łyżkami oleju lub oliwy ..zawijamy szczelnie w folię ..Odstawiamy do lodówki na minimum 4 h..wykładamy rybę z lodówki na 1 h przed smażeniem..
Na rozgrzany mocno olej kładziemy rybę obtoczoną w mące ,obsmażamy z obu stron na złoty kolor.Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy około 15 minut..

Podajemy z frytkami lub białym pieczywem i sezonową surówką..
Ryba wychodzi na prawdę soczysta i bardzo smaczna..
Zamiast dorsza można wziąć pstrąga lub halibuta

Zycze wszystkim smacznego 🙂

(Odwiedzono 363 razy, 1 wizyt dzisiaj)