Lubię rybę w galarecie ale smażoną..Postanowiłam tym razem zrobić dorsza ..Wyszedł bardzo smaczny nadaje się nie tylko na Wigilijny stół ..

Składniki:
2 duże filety z dorsza
marynata:
2 ząbki czosnku
1 łyża masła roztopionego schłodzonego lub olej
3 gałązki tymianku lub 1 łyczka suszonego
1/2 soku z cytryny
sól.pieprz
mąka
masło klarowane lub olej do smażenia

Wykonanie:
umyte i odsączone recznikiem papierowym filety przekładamy do miski ..W garnuszku do roztopionego i przestudzonego masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez wyciskacz.sok z cytryny ..pocięty tymianek .pieprz oraz sól..Nacieramy nią rybę ..przykrywamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę..
Na talerzu wysypanej mąką obtaczamy dorsza i smażymy z obu stron na złoty kolor..
Wyciągamy na ręcznik i obsuszamy z tłuszczu..Następnie układamy na półmisku..

Składniki na galaretę:
1/2-2 litry wody
1 marchew
1 pietruszka
1 /5 selera
1/2 pora
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu
1/2 soku z cytryny
sól
żelatyna

Wykonanie:
Warzywa obieramy i zalewamy wodą dodajemy przyprawy i zioła ..na małym ogniu /jak na rosół/gotujemy do miękkości warzyw /u mnie 30 minut/.. W między czasie żelatynę rozprowadzamy z wodą .pozostawiamy do napęcznienia..Wywar przelewamy przez sito .do żelatyny dodajemy ciepły wywar wlewamy do bulionu ..oraz sok z cytryny..mieszamy nie zagotowujemy..
Takim wywarem zalewamy wcześniej przygotowaną rybę ..dowolnie dekorujemy..

Smacznego!!

(Odwiedzono 789 razy, 1 wizyt dzisiaj)