fotki 009
Polecam przepis na drożdżowe bułeczki do barszczu z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym..U mnie w domu zawsze zostaje z Wigili barszcz ..I do niego na następne dni polecam drożdżówki z nadzieniem 🙂

Produkty
na ciasto:
340 g (2 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej
150 ml letniego mleka
2 żółtka
2 łyżki oleju
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli

farsz:
3 duże pieczarki
1/2 cebuli
masło do smażenia
sól.pieprz

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy rozczyn:
Do miski rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej .
Wszystko razem mieszamy, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut..
Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, sól, żółtka, mleko i całość mieszamy do połaczenie wszystkich skłaników. Ciasto wykładamy na blat lekko podsypany mąką i wyrabiamy około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski lekko oprószonej mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak aby podwoiło swoją objętość na około 40 minut.
Przygotowujemy farsz..tzn.kroimy cebulę w piórka oraz pieczarki z paski..smażymy cebulę na maśle o zeszklenia dodajemy pieczarki.dusimy po przykryciem około 3-4 minut na małym ogniu..solimy i pieprzymy..
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypany mąką, przerabiamy kilka razy, nakrywam ściereczką i odkładam na około 5 minut aby odpoczęło..

fotki 001
Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy /ja uzyłam kubka metalowego/ duże kółka i z dwóch stron nacinamy równolegle jak an załaczonym zdjęciu.w środek nakładamy farsz i wkładamy na blaszkę posypaną mąką.każdą drożdżówkę smarujemy białkiem

fotki 003

Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, pieczemy około 20 minut na złoty kolor.
Ciasta drożdżowe są gotowe, można podawać z czerwonym barszczem.
Smacznego

(Odwiedzono 113 razy, 1 wizyt dzisiaj)