2015-05-12 17.51.49
Przedstawiam Wam ciekawy przepis

Produkty:
Ciasto:
• 3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
• 100 g masła, bardzo miękkiego
• 35 g świeżych drożdży
• 3 łyżki cukru
• 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
• 350 g mąki pszennej, np. tortowej
• 1/2 łyżeczki soli
Na wierzch:
• żółtko roztrzepane z 1 łyżka mleka
Nadzienie:
• 500 g /sera białego, twarogu z wiaderka 3 krotnie zmielonego/
• 4 łyżki cukru
• 2 jajka
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• pół słoika np.wiśni drylowanych lub innego owocu

Wykonanie:
Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej..Mąkę przesiewamy do miski.drożdże rozkruszamy do kubka wlewamy 100 ml podgrzanego mleka ,dodajemy mąkę i cukier ..Rozczyn musi mieć konsystencje gęstej śmietany..odstawiamy do wyrośnięcia..żółtka rozbełtamy w kubku.wlewamy do mąki ,wyrośnięty rozczyn ,ciepłe mleko,sól.Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie ,jednolite ..dodajemy roztopione masło i łączymy z ciastem drewnianą łyżką..aż do momentu wchłonięcia przez ciasto tłuszczu..jeżeli tłuszcz sie źle wchłania można delikatnie przesypać mąką wówczas owiele szybciej sie wchłonie…
Ciasto ,przykrywamy lniana ściereczką ,stawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h..może być dłużej..
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Do sera dodajemy jajka ,cukier,cukier wanilinowy.dokładnie mieszkamy.dodajemy wiśnie drylowane lub inny owoc..
Wygarowane ciasto wykładamy na stolnice posypane mąką..
2015-05-06 14.46.40
2015-05-06 14.47.24

Tworzymy wałek .kroimy na kawałki około 3 cm..spłaszczamy do srodka wkładamy farsz..formujemy kulki .wkładamy na blachę podsypaną mąką..odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia..
Smarujemy każdą bułkę rozkłóconym żółtkiem z mlekiem..
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut..
Po wyciągnięciu można polukrować..

Życzę smacznego 🙂

(Odwiedzono 97 razy, 1 wizyt dzisiaj)