DSC_1700
Polecam przepis na fasolkę po bretońsku ..Ja uwielbiam fosolkę po bretońsku od dzieciństwa..
Syte a zarazem smaczne danie najlepsze na okres jesienno-zimowy..

Produkty:
1/2 kg fasoli najkorzystniej jasiek\
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 średni koncentrat pomidorowy
20 dag boczku
30 dag kiełbasy
ziele angielskie,liść laurowy,pieprz ,sól
odrobina cukru
smalec do smażenia
1 łyżka majeranku

Wykonanie:
Fasolkę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalewamy świeżą wodą,tak by była lekko ponad poziom fasolki i gotujemy do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz solą. Gdy fasola będzie zupełnie miękka na patelni na smalcu lub oleju przesmażamy cebulę do momentu zeszklenia następnie dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę .Na końcu dodajemy koncentrat rozprowadzony w szklance wody. przyprawiamy do smaku cukrem, solą,oraz roztartym czosnkiem z majerankiem i pieprzem .Chwilę razem gotujemy.
Przelewamy wszystko do fasoli i gotujemy razem na wolnym ogniu około 15 minut..

(Odwiedzono 274 razy, 1 wizyt dzisiaj)