Galareta drobiowa to danie tradycyjnie podawane podczas imprez ,świąt ,ale można zrobić więcej i wykorzystać w dłuższym czasie na kolację lub śniadanie.

Składniki: porcja na 9 słoików 0,5 l
2 szyje z indyka
1 udziec z indyka
1 szyja z kaczki
4 pałki z kurczaka
2 ćwiartki z kurczaka
2 marchwię
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pory
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
6 ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
2 łyżki soli
sok z jednej cytryny
70 g żelatyny

Wykonanie:
Warzywa obieramy i w całości gotujemy/celem późniejszej dekoracji galarety/wkładamy umyte mięso .zalewamy 3,5 l wody dodajemy przyprawy oraz sól i gotujemy na małym ogniu/jak rosół około 2 -2,5 h/.
Próbujemy w razie potrzeby dosalamy.Wyjmujemy mięso do ostygnięcia ,a wywar przecedzamy.Żelatynę zalewamy wywarem w kubku i pozostawiamy do napęcznienia.Do wywaru wlewamy sok z cytryny i napęczniałą żelatynę .Mieszamy i podgrzewamy chwilę ale nie do zagotowania.Odstawiamy.Mięso ,pozbawiamy skóry i rozdrabniamy palcami na małe kawałki .Do słoików dajemy mięso i zalewamy gorącym wywarem.Zakręcamy ,słoiki układamy w garnku i gotujemy 10 minut na małym ogniu od momentu zagotowania.

(Odwiedzono 3 554 razy, 1 wizyt dzisiaj)