fotki 003
fotki 004 (4)
fotki 001 (3)
Polecam przepis na gęś marynowaną pieczoną w piekarniku..Choć to nie Balbinka 🙂 wyszła na prawdę smaczna..Jest to mięso zdecydowanie za mało goszcząca na naszych stołach..Jest smaczna a pomimo .że mieso jest tłuste to ma ona korzystny skład tłuszczów..

Mięso z gęsi to bogactwo pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia omega-3 i omega-6. Kwasy te wpływają m.in. na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL), ponadto wspomagają pracę mózgu. Dlatego też gęsina rekomendowana jest dla osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe. Warto także docenić to, że mięso z gęsi dostarcza wielu cennych witamin – A, E, witaminy z grupy B, zwłaszcza niacyny – oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, przez co wpływa na wydolność organizmu. Niektóre badania wskazują również na pozytywny wpływ gęsiny na samopoczucie i zaburzenia nastroju, a tłuszcz gęsi uznaje się za afrodyzjak. Warto też zwrócić uwagę, że ekologiczny sposób hodowli zapewnia brak sztucznych barwników i środków chemicznych w mięsie.
Agnieszka Nowak, dietetyk, Naturhouse

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/gesina-mieso-z-gesi-jest-kaloryczne-ale-zdrowe-jak-podawac-gesine_38909.html

Produkty:
1 “słuszny” kawałek na osobę
2 ząbki czosnku
majeranek.pieprz .sol
1 łyżeczka oliwy

Wykonanie:
Gęś po oczyszczeniu i podzieleniu..nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz /majerankiem solą .pieprzem oraz olejem i odstawiamy na minimum 12 godzin..
Wstawiamy do piekarnika skórą do góry do nagrzanego do 240 stopni i pieczemy przez 15 minut..po tym odwracamy i smażymy następne 10 minut..zmniejszamy temperature do 180 stopni podlewając od czasu o czasu wytworzonym tłuszczem..
Jeżeli chcemy usmażyć całą gęś należy..natrzeć mięso i pozostawić w marynacie na minimum 24 h a lepiej na 48..Pieczemy tak samo najpierw w 240 stopniach po 15 minut z obu stron a nastepnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 2.5 h..podlewając od czasu do czasu..

(Odwiedzono 646 razy, 1 wizyt dzisiaj)