DSC_1592
Ciągle szukam nowych możliwości robiąc gołąbki .a że nie jadam mięsa …eksperymentuje z rodzimymi warzywami…i wiecie co wyszły przepyszne ….

Składniki:
1 średnia kapusta
1 średnia cukinia
1 czerwona papryka
30 dag pieczarek
1/2 średniego kalafiora
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 torebka ryżu lub 1/3 szklanki
0.5 l soku pomidorowego
papryka słodka i ostra
pieprz świeżo zmielony
świeża bazylia i tymianek/ewentualnie może być suszony/
sól
olej + masło 1/4 kostki

Wykonanie:
Kapustę parzymy jak na klasyczne gołąbki…Cebulę i czosnek drobno kroimy…i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z masłem i odrobiną oleju przesmażamy na złoty kolor….dodajemy pokrojone pieczarki .paprykę oraz cukinię wraz ze skórką …przykrywamy i smażymy do miękkości…zalewamy połową soku pomidorowego dodajemy przyprawy i sól i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut…Próbujemy ponieważ musimy osiągnąć wyrazisty smak..taki jaki kto lubi u mnie pikantny…Kalafior obgotowujemy /chwilę /..ryż gotujemy 15 minut…Do miski wrzucamy ryż .kalafior oraz przesmażone warzywa..mieszamy…nakładamy do liści…Do naczynia żaro dajemy liście oraz trochę masła na to układamy warstwami gołąbki . solimy każdą warstwę …na wierzch przykrywamy liśćmi kapusty i resztę masła…i odrobinę wody..przykrywamy .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut…wlewamy resztę soku pomidorowego..i pozostawiamy następne 30 minut..Gołabki są najlepsze na następny dzień…
Smacznego

(Odwiedzono 855 razy, 1 wizyt dzisiaj)