Lubię gołąbki .a że jestem wegetarianką poszukuje innych rozwiązań niż tradycyjne..Tym razem zrobiłam z suszonymi grzybami leśnymi z dodatkiem tymianku..Wyszły nieziemskie..Polecam nie tylko wegetarianom ..

Składniki:
1 główka mała kapusty
1 woreczek ryżu
1 cebula
30 dag pieczarek
pół szklanki grzybów suszonych/do gotowania grzybów: 1 liść laurowy.4 ziela angielskie.4 ziarenka pieprzu .sól/
3-4 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
2 jajka
3 łyżki masła
sól .pieprz świeżo zmielony

sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2-3 łyżki kremówki /30 %/
sól
pieprz

Wykonanie:
Kapustę parzymy jak na klasyczne gołąbki.Grzyby moczymy w 4 szklankach wody 1-2 h a następnie w tej wodzie z dodatkiem w w.ziół i soli gotujemy 1 godzinę ..odstawiamy do wystygnięcia..Ryż gotujemy przez 15 minut i pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia..Na rozgrzaną patelnię dajemy 2-3 łyżki masła ..na to drobno pokrojona cebulę .którą przesmażamy do zeszklenie..Następnie dodajemy opłukane i pokrojone pieczarki oraz suszone grzyby..Przesmażamy aż zmiękną ..Solimy i pieprzymy
Do ryżu dodajemy przesmażoną cebulę z grzybami..pokrojony drobno tymianek..wbijamy jajka..doprawiamy do smaku solą i pieprzem..Mieszamy wszystkie składniki.
Na sparzone liście wkładamy farsz..zawijamy .Na dno garnka dajemy łyżkę masła oraz liście na to szczelnie układamy gołąbki w garnku lub naczyniu żaro..przykrywamy liśćmi i zalewamy 1/2 szklanki wywaru grzybowego..Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut..
sos:
Masło roztapiamy .dodajemy mąkę ./wykonujemy klasyczną zasmażkę/podlewamy pozostałym wywarem z grzybów/gdy jest za gęste dodać wodę/..na koniec dodajemy śmietanę i ewentualnie solimy i pieprzymy..

Gołąbki polewamy sosem ..Podajemy z białym pieczywem ..

(Odwiedzono 254 razy, 1 wizyt dzisiaj)