DSC_0010
Polecam przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami suszonymi..Potrawa nie tylko na Wigilię ale także miła odmiana dla tradycyjnych gołąbków..

Produkty:
1 włoska kapusta /średnia/
1 woreczek kaszy gryczanej
20 dag suszonych grzybów można dodać + 20 dag pieczarek/wówczas można dodać mniej grzybów suszonych..
1 cebula
2 jajka
1-2 łyżki masła
sól.pieprz

dodatkowo sos grzybowy..
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól.pieprz
2 łyzki śmietany

Wykonanie:
Grzyby suszone płuczemy i moczymy minimum 1 h przed gotowaniem..Gotujemy około 40 minut na wolnym ogniu z solą na tyle by powstało nam dość dużo wywaru grzybowego..Grzyby odcedzamy wodę dzielimy na trzy części i jedną część dajemy do garnka wlewamy nieco wody solimy jeżeli jest mało słona dajemy łyżeczkę wegety i woreczek z kaszą i gotujemy 25 minut od zagotowania na małym ogniu..Cebulę oraz grzyby drobno kroimy..
na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulkę szklimy.Następnie pokrojone grzyby..+ ewentualnie pieczarki.Smażymy około 5 minut..doprawiamy solą i pieprzem..Do miski wkładamy ugotowany i przestudzona kaszę gryczaną.dodajemy przesmażone grzyby z cebulką ..wbijamy dwa jajka i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem..
Z kapusty wycinamy głąb i parzymy /identycznie jak na zwykłę gołabki..Na każdy liść nakładamy farsz ..zwijamy..ciasno układamy w żaro naczyniu..na dnie dając trochę masła i liście..Przykrywamy liśćmi i trochę masła..zalewamy wywarem z grzybów 1 częścią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 h..
Sos:
Masło roztapiamy .dajemy mąkę mieszamy i wykonujemy klasyczną zasmażkę .zalewamy wywarem z grzybów ..na końcu dodajemy śmietanę zahartowaną gorącym sosem..

Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym ..

(Odwiedzono 241 razy, 1 wizyt dzisiaj)