fotki 008 (3)
Polecam golonkę pieczoną w piekarniku ..

Składniki:
1 golonka/na osobę
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 -2 ząbki czosnku
ziele angielskie
liście laurowe
sól
pieprz
ponadto
sos sojowy
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Golonkę myjemy i ewentualnie opalamy z włosków. Władamy do garnka, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę przekrojoną na pół i 1 ząbki czosnku. Zalać wodą, żeby golonki były zanurzone, solimy, popieprzymy dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz ewentualnie dodać kostkę rosołową . Gotujemy ok. 1,5-2 godziny na wolnym ogniu jak na rosół. Golonkę wyjmujemy z wywaru i lekko przestudzamy. nacinamy skórę w kilku miejscach. ząbek czosnku rozcieramy z solą dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego.musztardę i nacieramy nią golonki. Władamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy najpierw w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15-20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec ok. 1 godziny od czasu do czasu polewając wywarem . Podawać z chrzanem ..
Smacznego

(Odwiedzono 17 612 razy, 1 wizyt dzisiaj)