Uwielbiam grzyby leśne zarówno przyrządzać z nich potrawy jak i zbierać 🙂 ..Chciałam polecić przepis .który zaczęłam robić po obejrzeniu jednego z programów “podróże z Makłowiczem”i od tej pory robię je wyłacznie w ten sposób..

Składniki:
50 dkg (oczywiście może być więcej) świeżych grzybów
1 duża lub 2 mniejsze cebule
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
duży pęczek natki pietruszki lub koperku
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz

Wykonanie:
Grzyby oczyścić z igliwia i piasku (ja unikam płukania ich w wodzie – kapelusze wystarczy na koniec przetrzeć wilgotną ściereczką). Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Natkę opłukać i osuszyć. drobno pokroić..
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać grzyby i na silnym ogniu smażymy chwilkę , delikatnie mieszając jednocześnie uważając by się nie przypaliły
doprawić solą i pieprzem ,dolać odrobinę wody i dusić na wolnym ogniu około 10-15 minut .
Na końcu dodajemy śmietanę zahartowaną wydzielonym sosem oraz natkę pietruszki..przegotowując na wolnym ogniu..
Podajemy z grubym makaronem..

Nie mam na razie tegorocznych zdjęć ,ponieważ u mnie nie ma jeszcze grzybów..jak się tylko pojawią dodam..Tak zrobione grzyby są przesmaczne 🙂 polecam serdecznie

(Odwiedzono 123 razy, 1 wizyt dzisiaj)