DSC_1652
Polecam kaczkę marynowaną z jabłkami..

Produkty:
1 kaczka 1.5-2 kg
1 opakowanie majeranku
6 łyżek oleju
3 łyzki soku z cytryny
1,5 łyzki miodu
1,5 łyżki soli pieprz
2-3 jabłka

Wykonanie:

Kaczkę po umyciu i oczyszczeniu z pipci .nacieramy, marynatę wykonaną z oleju,soku z cytryny miodu ,soli i pieprzu.mocno posypujemy majerankiem łacznie ze środkiem ,zawijamy w folie aluminiową i odstawiamy do lodówki na minimum 12 h..
Wyciągamy z lodówki kaczkę 1 h przed pieczeniem..jabłka kroimy.mieszamy obficie z majerankiem..wkładamy do środka kaczki ,zszywamy lub spinamy wykałaczkami..
Wkładamy do piekarnika w naczyniu żaro, piersią kaczki do góry..do nagrzanego piekarnika do 200 stopni ale bez termoobiegu/ja właczyłam termoobieg i za bardzo mi sie spiekła 🙁 /..
Jak skórka się zrumieni,przewracamy na drugą stronę do zarumienienia..
Zmiejszamy temperaturę do 180 stopni pieczemy około 2 -2 h..od czasu do czasu podlawając wytworzonym tłuszczem..
Podajemy z kluchami na łachu i modrą kapustą..
Przepraszam za zdjęcie skóra mi sie nieco za bardzo spiekła ,ale domownicy stwierdzili ,że i tak była bardzo smaczna .. 🙂

(Odwiedzono 654 razy, 1 wizyt dzisiaj)