Kaczka to jest to danie które zawsze mozna podać na obiad świąteczny lub goszcząc gości w domu na obiedzie..Tym razem postanowiłam zrobić w nieco innej odsłonie z pomarańczami..Wyszedł na prawdę przepyszny..

Składniki:
1 kaczka /ja miałam wiejską około 2 kg/
3 pomarańcze
1 pomarańcza tzn..sok
marynata:
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżka tymianek
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzy świeżo zmielonego
całkiem sporo soli
kilka łyżek oliwy

Wykonanie:
Kaczkę oczyszczamy z ewentualnych pipci i myjemy..Wycieramy ręcznikiem papierowym..Do garnuszka wlewamy oliwę ..czosnek przeciśnięty przez wyciskacz..i suche przyprawy mieszamy../musi miec konsystencje gęstej papki..nacieramy nią kaczkę owijamy folią aluminiową i odstawiamy na minimum 12 h do lodówki..
Wyciągamy z lodówki minimum 1 h przed pieczeniem..zdejmujemy folię a w środek wkładamy obrane cząstki pomarańczy..W między czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C ..Wkładamy kaczkę na 20 minut ..przewracamy pieczemy następne 20 minut..podlewamy sokiem z pomarańczy ..i ewentualnie wytworzonym sosem..Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut..podlewamy jeżeli jest wystarczająco rumiany przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości /u mnie następne 30 minut./..
Podajemy z modrą kapustą i kopytkami..

(Odwiedzono 370 razy, 1 wizyt dzisiaj)