fotki 023
Chciałam polecić kaczkę faszerowaną mielonym mięsem..Kaczka to smak mojego dzieciństwa..U mnie w domu często gościła w świąteczne dni na stole..Może komuś z Państwa przypadnie mój przepis do gustu 🙂 ..

Składniki:
1 kaczka ok 2 kg
marynata:
sos sojowy 2 łyżki -ciemny
papryka słodka i ostra
sól.pieprz świeżo zmielony

nadzienie;
500 g mięsa mielonego
3 kromki chleba
1 ugotowana marchewka/opcjonalnie/
garść suszonej żurawiny
pół łyżeczki papryki
szczypta chili w płatkach
pieprz
sól
1 jajko
sos sojowy

naczynie żaro z przykrywką

Wykonanie
Kaczkę należy umyć,mieszamy składniki marynaty i nacieramy kaczkę.. zarówno na wewnątrz jak i na zewnątrz.Zawijamy w folię i odstawiamy na minimum 12 h do lodówki..
Składniki nadzienia mieszamy, chleb bez skórki kruszymy do nadzienia, marchewkę opcjonalnie / ścieramy na tarce. Wyrobimy masę i wkładamy do kaczki. Otwór zaszywamy..

fotki 011 (4)

Piekarnik nagrzewamy do 200 st/z termoobiegiem/. wstawiamy kaczkę w naczyniu żaro ale bez przykrycia i pieczemy 30 minut .przewracamy i pieczemy następne 30 minut .. do naczynia wlewamy ok 3/4 szklanki wody przykrywamy i pieczemy około 1-1.5 h
od czasu o czasu podlewając by nie była sucha..

Podajemy z kluskami na parze .kopytkami lub ziemniakami z czerwoną kapustą..

Smacznego 🙂

(Odwiedzono 1 388 razy, 1 wizyt dzisiaj)