fotki 001 (2)

Przedstawiam karkówkę pieczoną w całości ..Jest tak smaczna .ze można podawać za równo jako danie główne lub po wystudzeniu na zimno do chleba..Goście przyjeżdżający do nas zawsze zachwalają moją karkówkę..Polecam ..na pewno będziecie Państwo zadowoleni z mojego przepisu.. 🙂

Produkty:
1.2-1.3 kg karkówki
4-5 ząbki czosnku
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
papryka słodka i ostra
majeranek.
tymianek
pieprz świeżo zmielony
sól
1-2 łyżki oliwy..

Wykonanie:
Umytą karkówkę i osuszoną nakłuwamy nożem a w miejsce to wciskamy obrany i podzielony ząbek czosnku/u mnie ząbek dzielę na trzy części/w każdą ze stron.. nacieramy dokładnie solą ..z sosu sojowego.papryk.majeranku.tymianku .pieprzu i oliwy..wykonujemy marynatę..tzn dokładnie mieszamy składniki..Karkówkę nacieramy marynatą/ja nacieram dokładnie rękoma/..Przykrywamy i odstawiamy o lodówki na 12 godzin..od czasu do czasu przewracamy mięso by równomiernie wchłonęło marynatę..
fotki 006 (4)
Około 1 godziny przed pieczeniem wyciągamy karkówkę z lodówki .Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni bez termoobiegu..wkładamy mięso i smażymy 20 minut przewracamy na drugą stronę i smażymy następne 20 minut.. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i smażymy karkówkę następne 1 1/2 godziny..od czasu o czasu podlewając niewielką ilością wody i wytworzonym sosem..Czas pieczenia zależny jest od rodzaju karkówki/jak wiekowa była świnka 🙂 /należy nakłuć szpikulcem jeżeli wchodzi łatwo mięso jest gotowe..
Podajemy z ziemniakami lub kluskami z surówkami lub gotowaną kapustką ..
DSC_1818 (1)
Smaczenego..

(Odwiedzono 9 170 razy, 4 wizyt dzisiaj)