iz
fotki 016
Ze względu na duże zainteresowanie karkówką po cyganku ..chciałabym zaproponować nieco inną wersję tego dania..Serdecznie polecam..

Składniki
1-1,2 karkówki wieprzowej
500 g pieczarek
2 duże czerwone papryki
1 papryka peperone
3 ogórki kiszone
6 średnich cebule
2-3 ząbki czosnku
sól
pierz
mąka pszenna do obtoczenia

Sos:
1 szklanka wody
200 g koncentratu pomidorowego
1 strączek papryczki chili
pół szklanki pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
1 łyżka papryki w proszku słodkiej
szczypta chili w proszku
sól
pieprz

Wykonanie:
Umyte i obsuszone mięso solimy.pieprzymy.nacieramy czosnkiem..obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor..
fotki 001 (5)
fotki 011
Podsmażoną karkówkę przekładamy do naczynia żaro..
Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na tłuszczu powstałej po smażonej karkówki do zeszklenia..dodajemy pokrojone w paski paprykę oraz pieczarki..smażymy kilka minut..na wolnym ogniu..dodajemy starte na tarce ogórki kiszone
solimy .pieprzymy dodajemy papryki oraz chili . koncentrat .ketchup..czosnek przeciśniety przez wyciskacz i wodę..mieszamy w kubku i zalewamy nią warzywa chwilkę razem gotować.
Warzywa z zalewamy mięso..Przykrywamy naczynie żaro i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1.5 godziny..
Podajemy z ziemniakami lub ryżem..

Życzę smacznego..

(Odwiedzono 1 596 razy, 1 wizyt dzisiaj)