2015-05-21 16.30.31
2015-05-21 15.15.55
2015-05-21 11.35.41
Karkówka pieczona to jedna z ulubionych przez Polaków części wieprzowiny, która po prost rozpływa się w ustach. Przyrządzana zarówno na ostro, jak i z grzybami smakuje wykwintnie. Pieczona w plastrach z cebulą lub bez w każdej formie jest smaczna 🙂 .

Produkty:
2 plastry karkówki 1,5 cm na osobę
papryka ostra i słodka
rozmaryn
kolendra
pieprz czarny świeżo zmielony
majeranek
1 ząbek czosnku na 1 kotlet
szczypta pieprzu cayenne
sól
olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:
Mięso myjemy obsuszamy,mięso nacieramy przyprawami..nacieramy przyprawami .zalewamy olejem i odstawiamy na minimum 2 h do lodówki..Wyciągamy minimum 0,5 h przed smażeniem ,by nabrała pokojowej temperatury.
Obsmażamy na silnym ogniu z obu stron na złoty kolor..Przekładamy do naczynia żaro .wlewamy 100 ml wody,przykrywamy.Dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 h..
Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką..

Mój mąż powiedział ,że dawno nie jadł tak dobrej karkówki.. 🙂

(Odwiedzono 6 409 razy, 1 wizyt dzisiaj)