.fotki 044
Polecam karkówkę pieczoną z cebulą w piekarniku..

Składniki

na 4 – 6 porcji (w zależności od apetytów):

Produkty:

1 kg ładnej, niezbyt tłustej karkówki
5 dużych cebul
½ łyżki smalcu
sól, pieprz,
słodka czerwona papryka, pieprz cayenne
cukier
1 duży liść laurowy
2 – 4 łyżki białego wytrawnego wina albo wody
(opcjonalnie ulubione zioła, ale ja osobiście nie dodaję)

Wykonanie:

Karkówkę płuczemy , osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w dosyć grube plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem z obu stron (ale naprawdę delikatnie i niezbyt mocno). Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i pieprzem cayenne ( z tym ostatnim nie przesadzać, bo jest bardzo ostry). Włożyć do miski, przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra – dół), cebule obieramy i kroimy w półplasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy ½ łyżki smalcu i na dosyć mocnym ogniu obsmażamy plastry karkówki z obu stron, aż do zrumienienia (wytopi się trochę tłuszczu). Gorące kawałki mięsa przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką , wlewamy 2 łyżki wody albo wina (ja wlałam białe wino). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i na małym ogniu podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Wsypujemy 1/3 łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki cukru i szczyptę pieprzu cayenne i dobrze wymieszamy.
Naczynie z karkówką wyciągamy z piekarnika, mięso przekładamy podsmażoną cebulą, dodajemy przełamany liść laurowy i uzupełniamy wyparowany ciecz tzn wodą albo winę .Przykrywamy i ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 – 40 minut.
Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką ..

(Odwiedzono 3 324 razy, 1 wizyt dzisiaj)