fotki 018
U mnie w domu na Wigilię obowiązkowo musi być karp w galarecie ..w tym roku oprócz tradycyjnego postanowiłam zrobić także nieco inna wersję z karpiem smażonym i ogórkami kiszonymi..

Produkty:
1 karp około 1.2 kg
masło klarowane do smażenia lub olej
2 ząbki czosnku
sól.pieprz. sok z cytryny tymianek/nie obowiązkowo/
mąka do obtaczania

wywar:
1 marchewka
1 pietruszka
1/3 selera
1 por
1 łyżka vegety
1 paczka żelatyny
sól.pieprz .ziele angielskie .liśc laurowy

dodatkowo:
jajko ugotowane na twardo
2 ogórki kiszone

Wykonanie:
Rybę po sprawieniu i oczyszczeniu z łusek oraz pokrojeniu na dzwonki/oprócz głowy.którą wykorzystamy o gotowania wywaru/ solimy.pieprzymy dajemy czosnek przeciśniety przez wyciskacz oraz sok z cytryny nacieramy rybę i ostawiamy na minimum 1 h by przeszła przyprawami..na rozgrzany tłuszcz u mnie masło ale moze być także olej, kładziemy obtoczone w mące kawałki ryby.obsmażamy na złoty kolor z obu stron..
W między czasie z obranych warzyw do których wlewamy około 2 litry wody na małym ogniu jak na rosół ma sie powoli bulgotać z dodatkiem wegety i przypraw /ja oprócz tego dodaje jeszcze 2-3 ząbki czosnku/..oraz głów i płetwy z ryby..Gdy warzywa są miękkie przelewamy przez sito a do wywaru dodajemy żelatynę według przepisu na opakowaniu..i łaczymy bez gotowania..
Usmażoną rybę przekładamy na półmisek..dajmy pokrojone ogórki i dekorujemy jajkiem..zalewamy wywarem..odstawiamy do stężenia..Podajemy polane sokiem z cytryny lub sosem chrzanowym.. 🙂
Smacznego..

(Odwiedzono 1 790 razy, 1 wizyt dzisiaj)