fotki 001

Produkty
Polecam klopsy w sosie grzybowym ..U mnie w domu chętnie zjadane wszystko co jest z grzybami,ale nie pieczarkami ..Niemniej zawsze można zamienić grzyby leśne i dać pieczarki..

Na klopsiki:
• ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki
• 30 dag pieczarek lub leśnych grzybów
• 1 cebulka
• sól, pieprz, czosnek, przyprawy do mięs
• jajko
• 1/2 małej bułki, np. kajzerki
• olej+ masło

Na sos:
• ½ kg pieczarek lub leśne grzyby..
• 1 cebulka
• sól, pieprz
• zupa borowikowa
• olej

Wykonanie
Przygotowanie pulpetów:
Pieczarki lub grzyby leśne oczyścimy i płuczemy./natomiast leśne przecieramy tylko szmatką/
Grzyby pokroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy grzyby na złoty kolor. Studzimy.
Bułkę namaczamy nastepnie odciskamy.
Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i odsączoną bułkę, jajko i przyprawy oraz grzyby. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.
Z masy, zwilżonymi zimną wodą rękoma, formujemy pulpeciki.

Na rozgrzany olej, wkładamy pulpeciki i obsmażamy z obu stron na rumiano.
Przygotowujemy sos: Pieczarki oczyszczamy i płuczemy i kroimy
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzany olej (ok 1 łyżki+ 1 łyżka masła ), szklimy cebulę.
Dodajemy pokrojone pieczarki lub grzyby , przesmażamy chwilkę .
zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Przegotowujemy
Do sosu dodajemy zupę borowikową w proszku. Mieszamy .i zagotowujemy
Do sosu włożyć pulpeciki. Gotować około 10-15 minut aż sos zgęstnieje.
Podawać gorące.. z kotletami ziemniaczanymi http://www.ugotujmycos.pl/ziemniaczane-kotlety-z-sosem-grzybowym-u-buraczkami/ i surówką ..

(Odwiedzono 297 razy, 1 wizyt dzisiaj)