fotki 007
Polecam przepis na kluski drożdżowe gotowane na wodzie..Nauczyłam sie tak gotować kluski będąc w Niemczech..Margit 🙂 nauczyła mnie że kluski drożdżowe nie muszą być wyłącznie parowane..są niemniej smaczne ..Sedrecznie polecam

Składniki:
60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
50 g świeżych drożdży
1 jajko + 2 żółtka
10 dag stopionego masła
sól

Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy do szklanki zalewamy do 1/3 ciepłym mlekiem i dodajemy kilka łyżek mąki /musi mieć konsystencję gęstej śmietany/odstawiamy w ciepłym miejscu..
Mąkę przesiewamy do miski..wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży ..rozbełtane jajko z zółtkami .reszte ciepłego mleka oraz jogurt..i sól../pół łyżeczki/..Wyrabiamy łyżką drewnianą ..ja po połączeniu sie składników ubijam ręką ../jest owiele łatwiej ubić /..Ubijamy aż ciasto bedzie sprężyste i wytwarza pęcherzyki powietrza..następnie dodajemy sklarowane masło..ja dodaje trochę mąki i wówczas dopiero łącze szybciej tłuszcz sie wchłania posypujemy po wierzchu mąką i ..odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..U mnie 1 h.

fotki 020

Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnice .rozwałkowuje delikatnie wałkiem i wycinak krążki szklanką..
fotki 022
Tworzę kulę i odstawiam na stolnicy do wyrośnięcia ..1 h
fotki 001 (4)
Do dużego garnka o grubym dnie wlewamy 1.5 cm wody dodajemy odrobinę soli oraz łyżkę oleju ..doprowadzamy do wrzenia i na to kładziemy kluski ..nie za ciasno bo urosną..na niewielkim ogniu gotujemy 10 minut pod przykryciem..
fotki 004

Podajemy ze sosem mięsnym lub jogurtem owocowym ..
Serdecznie polecam..

(Odwiedzono 3 013 razy, 1 wizyt dzisiaj)