fotki 004 (3)
Ze względu na duże ostatnio zainteresowanie kluskami szarymi postanowiłam przedstawić inna odmianę z gotowanymi i surowymi ziemniakami..smakują inaczej jak z samych tartych ziemniaków ale są równie smaczne..Syn stwierdził .ze są nieco smaczniejsze ale to jego subiektywne odczucie..Serdecznie polecam 🙂

Składniki:
6 średnich ziemniaków
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Wykonanie:
4 ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie gotujemy ..nastepnie przeciskamy przez praskę..dodajemy starte na warzywnych oczkach /nie na drobnych /ziemniaki, jajko .mąkę oraz sól ..mieszamy /konsystencja musi być zwarta..ja mieszam wszystko w misce i łyżką napełnioną do połowy kładę do garnka z gorącą osoloną woda..po kolei kluski.nie mieszamy od razu dopiero jak sie chwilkę pogotują delikatnie plastikową łyżką./inaczej sie rozlecą/.jak wypłyną na wierzch można wyciągamy łyżką cedzakową.
Podajemy z boczkiem przetopionym lub wersja dla wegetarian masło przetopione z bułką tartą..
Smacznego!

(Odwiedzono 1 423 razy, 1 wizyt dzisiaj)