2015-04-12 16.58.56
boczek-pieczony-3
Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę

Składniki
Kopytka:
1 kg ziemniaków
4 jajka
mąka
sól.
pieprz

Boczek:
2 KG BOCZKU BEZ SKÓRY
MUSZTARDA
MAJERANEK
SÓL
PIEPRZ

WYKONANIE:

ROLADA Z BOCZKU;
UMYTY BOCZEK DELIKATNIE UBIJAMY TŁUCZKIEM. NACIERAMY SOLĄ I PIEPRZEM ORAZ MAJERANKIEM,SMARUJEMY CIENKĄ WARSTWĄ MUSZTARDY.ZWIJAMY SZCZELNIE JAK ROLADĘ..OBWIĄZUJEMY WĘDLINIARSKIM SZNURKIEM.OBWIJAMY W FOLIĘ ALUMINIOWĄ .PIECZEMY W PIEKARNIKU W TEMPERATURZE 180 STOPNI 2 H PO GODZINIE PRZEWRACAMY NA DRUGI BOK.PODLEWAMY 100 G WODY .MOŻNA WYKORZYSTAĆ JAKO SOS.PO UPIECZENIU BOCZEK UKŁADAMY NA PŁASKIEJ POWIERZCHNI Z GÓRY KŁADZIEMY DESKĘ DREWNIANĄ DODATKOWO OBCIĄŻONĄ NP.2-3 TORBY CUKRU,ABY PO WYSTYGNIĘCIU NADAĆ KSZTAŁT MAŁEGO CHLEBA.

Z WYTWORZONEGO TŁUSZCZU ROBIMY SOS..PROSZĘ ZOBACZYĆ JAKI CIEMNY BEZ SZTUCZNYCH DODATKÓW 🙂

KOPYTKA:
UGOTOWANE KARTOFLE/GOTUJE W MUNDURKACH W OSOLONEJ WODZIE/ PRZEPUSZCZAMY PRZEZ PRASKĘ NA STOLNICĘ
DZIELIMY JAK NA RYSUNKU 2/3 KARTOFLI+ 1/3 MAKI KARTOFLANEJ.ROBIMY WGNIECENIE I WBIJAMY JAJKA .
ZAGNIATAMY CIASTO PODSYPUJĄC MĄKĄ PSZENNA ,WYRABIAMY AZ CIASTO TWORZY JEDNOLITĄ PULCHNA MASĘ.
DZIELIMY NA CZEŚCI I RĘKOMA WYRABIAŁY WAŁKI ,NASTEPNIE KROIMY.
WRZUCAMY DO GORĄCEJ OSOLONEJ WODY/GARNEK MUSI BYĆ DUZY BY SWOBODNIE PŁYWAŁY /PRZYKRYWAMY PO 5 MINUTACH DELIKATNIE MIESZAMY.JAK WYPŁYNA NA WIERZCH MOŻNA WYCIAGAĆ..
PROSZĘ PAMIETAC ZE CIASTO Z KOPYTEK NIE MOZE LEZEC MUSI PO ZROBIENIU ZARAZ BYĆ GOTOWANE..

(Odwiedzono 184 razy, 1 wizyt dzisiaj)