20161201_143535
Z serii kremów polecam krem czekoladowy..Wymaga nieco więcej pracy ale jest naprawdę smaczny i można go zastosować jako krem do przekładania biszkoptów.bezy.naleśników.. i jako samodzielny deser..Z dodatkiem alkoholu jest super .ale jeżeli są dzieci można go pominąć i też jest bardzo smaczny..
Korzystałam z przepisu mojewypieki..

Składniki:
230 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w postaci proszku lub granulek)
5 łyżek wody
1 łyżka rumu lub wódki
2 duże jajka
3 łyżka cukru
szczypta soli
1 szklanka śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Wykonanie:
W garnuszku lub misce mieszamy połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z połową cukru do białości. Powoli wlewamy roztopioną czekoladę (może ciepłą) i miksujemy tylko do połączenia się składników.

W drugim naczyniu ubijamy białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodajemy powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia się obu mas.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej masę czekoladową, delikatnie mieszając, by nie było białych smug. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

(Odwiedzono 552 razy, 1 wizyt dzisiaj)