Pyszne i szybkie kremówki, bez konieczności pieczenia ciasta. Ciasteczka te najlepiej przygotowywać przed samym przyjściem gości, ponieważ dolna warstwa krakersów bardzo mięknie i ciężko je zdejmować z blachy.

Składniki:
2 opakowania prostokątnych krakersów Lajkonika (nie zostaną zużyte wszystkie)*
4,5 szklanki mleka
1 szklanki cukru
100 g masła
1 cukier wanilinowy (16 g)
6 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek skrobi ziemniaczanej
Uwaga: 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wykonanie:
Przygotować formę o wymiarach 20 x 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną warstwę krakersów ułożyć na spodzie formy .

Zagotować 3,5 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami, mąką i skrobią/ja zahartowałam tzn dolałam gorącego mleka i wymieszałam/ po czym wlać do gorącego mleka. Ugotować budyń, cały czas energicznie mieszając/ja robię to robotem/, by nie porobiły się grudki /krem musi się wyraźnie zagotować!/. Odstawić z palnika, przykryć folią spożywczą /powinna dotykać budyniu/, poczekać aż krem trochę się wystudzi i zgęstnieje nie może być za bardzo gorący, a następnie wyłożyć na krakersy.

Na wierzchu budyniu ułożyć drugą warstwę krakersów, odczekać by gotowe ciasto się wystudziło.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

I to by było na tyle 🙂

(Odwiedzono 535 razy, 1 wizyt dzisiaj)