20161007_135154
Na kolację lub przekąskę polecam krokiety z chleba ..Są inne w smaku od tradycyjnych .ale niemniej smaczne..Myślę że przypadną Państwu do gustu..

Składniki:
1 kromek chleba tostowego
1 plastrów sera
1 plastrów ulubionej szynki
3 pieczarki
1 cebula
ketchup
2 małe jajka do opanierowania
sól, pieprz, papryka słodka czerwona, bazylia suszona (do smaku)
bułka tarta do opanierowania
olej do smażenia

Wykonanie:

Każdy kawałek chleba tostowego pozbawić skórki, rozwałkować na cieniutko wałkiem (by łatwiej zwijało się krokiety). Cebulę przesmażamy.na olej + masłem do zezłocenia .dodajemy pokrojone pieczarki .chwilkę razem smażymy..
Każdy kawałek chleba posmarować delikatnie ketchupem, nałożyć plaster sera i szynki oraz cebuli przesmażonej z pieczarkami, zwinąć ściśle w rulonik/jak krokiety/.
Jajko rozbełtać, wymieszać z pieprzem, solą, słodką papryką i suszoną bazylią.
Każdy krokiet moczyć najpierw w jajku, a następnie otaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony, na złoty kolor (najpierw złączeniem u dołu, by krokiety się nie rozpadły). Podawać , np. z sosem czosnkowym oraz barszczem czerwonym..

wychodzi z tego 20 słoików 0.5 l..

(Odwiedzono 204 razy, 1 wizyt dzisiaj)