Kuchnia kantońska (chiń. 粤菜; eng. cantonese cuisine) rozwinęła się w południowych Chinach w prowincji Guangdong. Jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i uchodzi za najlepszą z kuchni chińskich.

Czytaj więcej o tym pojęciu na tej stronie
źródło: pl.wikipedia.org
tagi: co to znaczy
foto: By Kent Wang z (optional) – Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2531960

Guangdong ([kwɑ̀ŋtʊ́ŋ]; chiń. upr. 广东; chiń. trad. 廣東; pinyin: Guǎngdōng; Wade-Giles: Kuang-tung; jyutping: gwong2 dung1) – południowo-wschodnia prowincja ChRL. Jej przestarzała nazwa pochodząca z transkrypcji francuskiej brzmi Prowincja Kanton.
źródło: pl.wikipedia.org

(Odwiedzono 27 razy, 1 wizyt dzisiaj)