Kurki w śmietanie to prawdziwy rarytas! Każdy amator grzybów ceni je za uniwersalność i prostotę. Jest to bowiem danie, które można podawać z makaronem, ziemniakami i pieczywem. Pasuje do ryb i mięs.
Nasz przepis na kurki w śmietanie nie zawiera wielu składników, by nie zabić aromatu i smaku grzybów. Za to przecież kochamy te małe skarby lasu. Nie jest drogi, ani trudny w przygotowaniu.

Składniki:
1 kg kurek
1 cebula
1/4 szklanki śmietany ja użyłam kremówki
masło klarowane do smażenia lub olej
sól ,pieprz
koperek + natka pietruszki

Wykonanie:

Kurki dokładnie oczyszczamy ,delikatnie przepłukując by nie nasączyły się duża ilością wody.Wykładamy na papierowy ręcznik ,by pozbyć się wody.Na rozgrzany tłuszcz dajemy pokrojoną cebulę .Smażymy aż zacznie się szklić dokładamy kurki i delikatnie mieszając przesmażamy .następnie zmniejszamy ogień przykrywamy i smażymy około 5 minut pod przykryciem.solimy pieprzymy oraz wlewamy śmietanę,zagotowujemy.Dodajemy pokrojony koperek oraz natkę pietruszki.
Podajemy z kluskami u mnie kładzionymi lub makaronem

(Odwiedzono 415 razy, 1 wizyt dzisiaj)