
Z serii napojów alkoholowych polecam przepis na likier krówkowy  🙂
Składniki:
1/4 – 1/2 l wódki (u mnie whisky) -w zależności jaki kto lubi mocny
1 puszka  mleka skondensowanego słodzonego ( dałam gotową masę krówkową w puszce)
1/2 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej.
Wykonanie:
Mleka skondensowane wkładamy do garnka, zalewamy ją całkowicie wodą i gotujemy przez  2 1/2 godziny (od chwili zagotowania). Pozostawiamy w wodzie aż do  ostygnięcia. /Achtung !!! 🙂 Nie otwieramy  gorącej puszki z mlekiem,ponieważ  możemy  się  poparzyć/.
Zamiast gotowania puszki możemy  użyć  masy krówkowej w puszce /ja miałam z biedronki/. Masę przekładamy do miski i jeżeli  masa jest sztywna (czasem się tak zdarza) to chwilę miksujemy.
Rozpuszczoną kawę w niewielkiej ilości wrzątku , dodajemy do masy krówkowej, składniki dokładnie mieszając. Dodajemy alkohol i śmietanę (lub skondensowane niesłodzone mleko) i całość dokładnie mieszając.
Likier przelewamy do butelki i odstawiamy do przegryzienia na ok. 2-3 dni do lodówki..
Na zdrowie:)


